Schermtijd jonge kinderen flink gestegen

Schermtijd jonge kinderen

Jonge kinderen zitten iedere dag gemiddeld een uur en drie kwartier op een tablet, telefoon of voor een televisie. De zogenaamde schermtijd van kinderen tussen de 0 en 6 jaar oud is daarmee met een kwartier toegenomen in de laatste zeven jaar.

Voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze dingen leren en ontdekken in het ‘echte leven’: hoe dingen voelen, ruiken en bewegen, contact met anderen, sporten, buiten spelen en voldoende slapen. Kinderen leren meer in de buitenwereld dan van een scherm.

Advies

Het gangbare advies voor jonge kinderen is maximaal een uur schermtijd per dag. Dat is met een uur en drie kwartier dus bijna het dubbele. Het kinderbrein rijpt tot zeven jaar. Schermen geven veel te veel prikkels, en door die overprikkeling ontstaan er blokkades in de hersenen. Ouders zetten hun kinderen wel steeds vaker voor een scherm als ze even iets moeten doen.

Grenzen

Hoe zorg je er als ouder voor dat je kind niet te lang naar een scherm kijkt? Dit kan bijvoorbeeld door het zetten van een timer of kookwekker. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Zoals wanneer wel / geen gebruik gemaakt mag worden van schermpjes:

  • Niet tijdens het eten
  • Pas nadat je huiswerk af
  • Creëer minstens één schermvrije plek in je huis – bijvoorbeeld de slaapkamer
  • Leg je scherm minstens één uur voor het slapen gaan weg
  • Kies voor één medialoze (mid)dag per week
  • Bied zelf een alternatief aan voor schermtijd

Hulp

Doe, kijk en beleef vooral (ook) samen. Bespreek de inhoud van een app, game of tv-programma. Daarmee kweek je wederzijds begrip. Kies (samen) bewust voor bepaalde programma’s. Daarmee verklein je de kans op oeverloos kijken.

Het is soms lastig als ouder. Kidsgemak is een webwinkel waar je producten vindt die het leven met en voor kinderen net een beetje gemakkelijker maken. Bekijk ons assortiment gericht op slaapgemak, eetgemak, reisgemak, spettergemak en ongemak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *