Leuk is dat hè, wanneer je kind zindelijk wordt…

Zindelijk worden

Leuk is dat hè, wanneer je kind zindelijk wordt…

Zo bijzonder! O, zo leuk! Leuk? Ik vind er geen klap aan! Wat een gedoe zindelijk worden. Zeker met een dochter die alles ‘zelluf’ wil doen. En wanneer je dan zes keer per dag moet verschonen en verkleden, duurt dat best lang, dat ‘zelluf’ doen.

Zindelijk worden? Dan wel nakend!
We trainen in het weekend, dan hebben we hier alle tijd voor. Nu heeft dochter bedacht om alleen het toilet op de bovenverdieping te gebruiken. Deze is net iets kleiner van formaat. Beneden met een trapje en wc-bril-verkleiner is geen optie voor mevrouw. Nee die wc-pot is echt afgekeurd. Verder heeft ze ook besloten om alleen te willen trainen in haar blootje. Behalve een onderbroek aan, is ze verder graag nakend. Dus wij lopen het hele weekend met een naakt kind, waardoor de kachel op 25 graden moet.

Afscheid nemen van een poepje…
Verder heeft ze ook besloten alleen te plassen op het potje of de wc. Maar poepen, nee dat doen we vooral niet. Nu hoorde ik op het ‘consternatiebureau’ dat kinderen het vaak moeilijk vinden om afscheid te nemen van hun poepje. Ja, je hoort het goed. Je kunt in het leven afscheid nemen van een poepje. Poepje is echt het woord dat gebruikt werd. Afscheid nemen van een poepje schijnt een proces te zijn. Advies consternatiebureau: dochter in onderbroek laten trainen. Vervolgens laten zeggen wanneer ze denkt dat het poepje afscheid gaat nemen. Voor dat speciale afscheid mag ze dan nog even een luierbroekje aan, zodat het poepje in de luierbroek kan vallen. Het is namelijk best eng om het poepje in de wc-pot te laten vallen. Nu ben ik zelf een vrij nuchtere, Hollandse vrouw. Dus bij woorden als ‘poepje’ en ‘afscheid nemen van een poepje’ kom ik lichtelijk in de weerstand. Nee hoor gewoon huppakee meteen met een mooie meiden onderbroek trainen en doorzetten maar.

“Mama, ik heb gepoeeeeeeeeept!!”
Zaterdagochtend. Mijn man is naar zijn werk. Ik besef me voor de zoveelste keer dat ik om 11.00 uur van alles op de rit heb in huis en bij de kinderen, maar zelf zie ik er nog uit als een vogelverschrikker. De kinderen zijn lekker bezig. Dochter traint weer nakend in haar ondergoed. Ik stel voor dat ik even snel ga douchen. Echt maar vijf minuten en dan ben ik weer beneden. Hups, hups snel onder de douche. Haren en lijf tegelijk insmeren met een goedje wat voorhanden ligt. Ik grijp maar wat. Na een paar minuten hoor ik al bonkende voetstappen op de trap die ik herken van dochterlief. De deur wordt opengegooid. “Mama, ik heb gepoeeeeeeeeept!!” Met mijn ogen vol schuim zeg ik: “Wat knap! Op het potje?”. Dochter: “Nee mama, KIJK!”. Dit vind ik een alarmerend gesprek worden. Kijk?! Snel spoel ik het schuim uit mijn ogen. Tot mijn schrik staat daar mijn nakende dochter met een halve drol in haar handen. Ze kijkt apetrots. Ik vraag haar: “Waar is de rest?”. Ze wijst naar de gang, het kleine gangetje, ons overloopje: “Daar!”, roept ze enthousiast. Laat dat nu net het enige plekje in huis zijn waar een stukje vloerbedekking ligt. Zucht… Ik ga meteen overstag en koop diezelfde dag nog een oefenbroekje voor het afscheid nemen van de poepjes.

2 thoughts on “Leuk is dat hè, wanneer je kind zindelijk wordt…

    • Anna zegt:

      Zo te lezen heb jij ook zo’n heerlijke zelfstandige peuter in huis. Lang leve de zelfredzaamheid 😉 Is het goed gekomen met je toiletpot? haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *