Hooggevoelig in Monkey Town

Hooggevoelig in Monkeytown

Overprikkeling

Hobbelend op het luchtkussen van Monkey Town zit ik mijn peutertje in de gaten te houden.  Zij stuitert tussen de minstens vijf jaar oudere kinderen, gierend van de lach, heen en weer. Dan word ik even afgeleid door een jongetje van een jaar of 6 die als een dolle stier het luchtkussen op komt en zich naast me neer laat vallen. ”Ik heb hele erge buikpijn”, zegt hij. Hij klautert weer op en springt weer verder. Ik bekijk hem; bezweet, vermoeid, verwilderde blik in de ogen. Hij ploft weer neer en kijkt me aan. ”Kun je niet beter even lekker naar mama gaan dan?”, vraag ik hem. ”Die is er niet”, weet hij uit te brengen. ”ik heb ook al de hele vakantie buikgriep”.  En weg is hij….

Met een vertwijfeld gevoel til ik mijn dochtertje van het luchtkussen om even wat te drinken. Terwijl ik aan het tafeltje zit, blijft het jongetje in mijn gedachte. Een duidelijk geval van overprikkeld zijn. Het maakt me wat verdrietig, maar ook een soort van strijdlustig. Het Monkey Town uitje, waar mijn dochter zo’n zin in had, maakt het een en ander bij me los.

RUST!

In de opleiding ‘de Magie van Kindercoaching’ heb ik mijn kernwaarden ontdekt. Waar sta ik voor? Wat is de visie van mijn bedrijf Spring! Kindcoaching? Een aantal waarden komen na het beantwoorden van deze vragen heel duidelijk naar voren, maar er is er 1 die echt tot de kern gaat. RUST!

We worden in de maatschappij en in de wereld van nu veel opgejaagd, geprikkeld, verleid tot dingen die ons over onze grenzen doen gaan. Het zorgt voor onrust, spanning, ziek worden, vermoeidheid. Monkey Town is een mooie metafoor, besef ik me daar. De indrukken zijn mega en de keuze is reuze! Kleuren, vormen, flitsende lichten, harde muziek, klimmen, glijden in het kwadraat! Hoe moeilijk is het dan om even te besluiten uit te rusten, bij mama wat te gaan drinken. En dan de verleiding…Snoep, chips, kannen ranja, ijs, speelgoed…. Hoe moeilijk is het om dan een flesje spa blauw en de banaan, die mama in haar tupperware bewaardoosje in haar tas heeft gestopt, te nemen….

Waar ligt je grens?

Ik zie het ook in de grote groepen waarin ik les geef. Ik zie het bij kinderen en gezinnen om me heen. Ik zie het bij mijn eigen meiden en ik heb het zelf ervaren. Het is nodig om de mogelijkheid te hebben op tijd te kunnen rusten, je even terug te kunnen trekken. Het is goed te weten wie je bent, wat je voelt, waar jouw grenzen liggen en deze op tijd aan te geven. De indrukken, prikkels, keuzes om je heen zijn er, en soms kun je er ook niet om heen. Maar weten hoe je na het overweldigende weer tot jezelf kunt komen, tot RUST komen is te leren en te ervaren. Bewust zijn van je grenzen en deze bewaken om zo in balans te blijven is het mooiste wat ik kinderen en anderen om me heen wil mee geven. Dan is er RUST.

Samen ontdekken

Ook mijn dochter had daar vooral de eerste jaren van haar leventje veel moeite mee. Zeker met de indrukken en keuzes die op haar af kwamen. Ze deed het allemaal voor meer dan 100%. Ze beleefde alles intens en ging vaak over haar grenzen heen. Wanneer ik haar bijv. kwam ophalen nadat ze met een vriendje had gespeeld werd ze boos, driftig, huilde ze en soms werd ze zelfs achteraf ziek. Het was te veel. Het lukte haar nog niet op tijd de rust te nemen die ze nodig had. En de grenzen of kaders die ik als mama aan gaf vond ze moeilijk om te accepteren. Door haar hooggevoeligheid en de kenmerken die daarbij horen, wordt ze op lichamelijk en emotioneel niveau nog regelmatig teruggefloten. Samen ontdekken we waar haar grenzen liggen en hoe haar lichaam en geest signalen afgeven dat het genoeg is. Het lukt haar steeds beter dit aan te voelen en aan te geven.

Genieten binnen je grenzen

Na een uur spelen in Monkey Town keek ik mijn zus aan en gaven we elkaar een hint dat het genoeg was. Mijn meiden en haar zoontje dronken van hun flesje spa blauw en terwijl ze hun schatkist ijsje aten vertelde ik mijn dochter dat we weer naar huis gingen. Ze nam haar rustmoment, genoot van haar ijsje en ging zonder nukken mee naar huis. In de auto zei ze, ”ik vond het echt heel leuk mama”. Ze heeft volle bak genoten van alles wat Monkey Town te bieden heeft en ze nam op tijd de RUST om nog goed na te genieten.

Ik ben blij voor haar en vraag me tegelijkertijd ook af of het jongetje op het luchtkussen dit ook zo voelt.

Bewustwordingsopdracht:

Waar liggen jouw grenzen? Of de grenzen van je kind? Vaak is er een omslagpunt. Je ervaart misschien meer spanning in je lichaam. Buikpijn of hoofdpijnklachten komen naar voren. De gemoedstoestand of het gedrag verandert. Wees je er bewust van, luister naar je gevoel. Zodat je op tijd een moment van rust in bouwt om toch te blijven genieten van al het moois dat hetgeen om je heen je te bieden heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *